SEPANG, 10 Mei 2019 – Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) menghantar misi bantuan kemanusiaan Ramadan ke Somaliland bagi membantu penduduk Somali yang dilanda kemarau berpanjangan menyebabkan krisis kebuluran berterusan, hari ini.

Misi MyRamadan MyCARE ke Somaliland membawa bantuan jumlah keseluruhan RM200,000 terdiri daripada pek makanan, iftar dan sahur serta bekalan air bersih.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MyCARE misi bantuan MyRamadan ke Somaliland ini merupakan bantuan kali kedua hasil sumbangan rakyat Malaysia.

“Kemarau yang berpanjangan juga menyebabkan aktiviti pertanian dan penternakan lumpuh. Bekalan makanan yang tidak mencukupi dan kenaikan harga barang telah menyebaban rakyat Somali mengharap ihsan bantuan kemanusiaan daripada NGO antarabangsa.”

“Dua jenis bantuan utama akan diserahkan dalam misi ini iaitu pek makanan yang mengandungi beras, tepung, gula, tamar dan minyak untuk 2,000 keluarga bagi setiap kampung dengan setiap keluarga terdiri daripada enam hingga sembilan orang dan bekalan air bersih serta pek berbuka dan sahur bersama penduduk di pedalaman Burao, Somaliland,” tambah beliau.

Misi Ramadan MyCARE dengan kerjasama iamFaithmen turut disertai penyanyi terkenal tanah air, Faizal Tahir.

Dalam pada itu rakyat Malaysia yang ingin menyalurkan bantuan projek Ramadan MyCARE boleh berbuat demikian dengan menyalurkan sumbangan dalam talian https://mycareproject.org/myramadan