Hidangan Nasi Daging, sirap, teh O panas dan buah tembikai walaupun sederhana mampu mengukir senyuman di wajah anak-anak Rohingya di Zon Utara.

Majlis iftar turut diserikan dengan tazkirah, doa selamat dan motivasi Ramadan.

Selain itu, agihan pek makanan yang terdiri daripada beras, gula, minyak, bawang besar, kentang, rempah dan kacang dhal telah disampaikan kepada penerima oleh Pengurus Besar Operasi MyCARE, Puan Roha Hassan kepada para penerima manfaat.

Program anjuran MyCARE secara kerjasama dengan Baitul Rahmah, Sungai Petani ini melibatkan 85 orang pelajar dari 58 buah keluarga

Manakala, Program Agihan Sumbangan Pek Makanan daripada MyCARE kepada masyarakat Rohingya Pulau Pinang pula diadakan di Persatuan Islam Untuk Kemajuan Rohingya.

Penerima manfaat terdiri daripada 50 keluarga.

Sumbangan disampaikan oleh Puan Roha Hassan, Pengurus Besar Operasi MyCARE bersama Pengerusi MyCARE Pulau Pinang, En. Aris dan barisan AJK, En Rusli, Dr. Yusri dan Haji Hassan.

Sebahagian sumbangan telah diserahkan terus kepada penerima di rumah masing-masing.

Lagi gambar-gambar di album MyCARE

Begitulah secebis kebaikan di dunia sudah terlihat cahaya kegembiraan, apatah lagi bila kelak bertemu Allah SWT yang telah menjanjikan nikmat yang besar buat hambaNya yang beramal dengan memberikan makan dan minum kepada mereka yang berpuasa.

Daripada Ummu Ammarah, Rasulullah SAW bersabda:

إِنَّ الصَّائِمِ إِذَا أَكَلَ عِندَهُ لمَ تَزَل تُصَلِّي عَلَيهِ المَلائِكَةُ حَتََى يَفْرُغَ مِن طَعَامِهِ

Maksudnya: “Sesungguhnya orang yang berpuasa apabila makan bersamanya orang berpuasa yang lain, maka sentiasalah para malaikat mengucap selawat ke atasnya sehingga selesai daripada makannya.”

(Riwayat Ahmad, al-Tarmizi dan al-Baihaqi)

Rasulullah SAW bersabda:

الصَّائِمُ إِذَا أَكَلَتْ عِنْدَهُ المُفَاطِرُ صَلَّتْ عَلَيْهِ الملائِكَةُ

Maksudnya: “Orang yang berpuasa apabila makan di sisinya orang-orang yang berbuka puasa, nescaya para malaikat berselawat ke atasnya.”

(Riwayat al-Tarmizi dan Ibn Majah)

Seperti tahun-tahun sebelum ini, agihan pek makanan Ramadan oleh pihak MyCARE akan melibatkan penerima dari dalam dan luar negara. Sasaran agihan untuk penerima dalam negara adalah RM70,000.00 Untuk tujuan agihan dan perkongsiaan rezeki Ramadhan, kami menyeru para dermawan untuk menyumbang menerusi 3 pakej tajaan seperti berikut:

  • Pek makanan (RM 500 / unit)
  • Iftar / Sahur (RM 100 / unit)
  • Penajaan Hadiah Raya (RM 50 / unit)

Penajaan Makanan (sahur, iftar dan pek makanan) dan hadiah Raya akan diagihkan kepada lebih 100,000 penerima manfaat di tempat-tempat berikut:

Gaza
Masjid Al-Aqsa (Baitul Makdis)
Tebing Barat
Syria
Lubnan
Yaman
Cox’s Bazar
Malaysia

Selama 8 tahun penubuhan MyCARE, kami telah menyalurkan lebih RM 100 Juta kepada saudara-saudara kita yang memerlukan di seluruh dunia.

Ayuh kita pulun bersedekah demi membantu saudara-saudara kita melalui 2 langkah berikut:
 

1. Salurkan sumbangan anda atas nama ‘Humanitarian Care Malaysia Berhad’

Secara ONLINE > www.billplz.com/myramadan

Maybank Islamic : 5642-5856-0698
Bank Islam : 1209-20100-34904
CIMB Islamic: 8602 135 592
JomPAY Biller Code: 6197

2. Maklumkan melalui email

ke [email protected] bersama salinan slip atau Whatsapp/Telegram ke 018-9089282 dan nyatakan kemasukan untuk ‘Makanan’ atau ‘Iftar/Sahur’ atau ‘Hadiah Raya’

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Ibu Pejabat MyCARE:
+603-8941 2341 atau 018-9089282 (En Sazlie).

Tempoh Projek: 14 Mei 2018- 25 Jun 2018

“Rasulullah S.A.W adalah seorang yang paling dermawan, dan beliau menjadi lebih dermawan lagi pada bulan Ramadan.”
– HR Bukhari dan Muslim